AXIS Object Analytics –prevenție și siguranță cu ajutorul AppVisionPSIM

La finalul anului trecut, echipa Ultravision Consult a fost provocată să furnizeze o soluție, bazată pe cele mai noi tehnologii de detecție disponibile, pentru îmbunătățirea măsurilor de prevenire a accidentelor la locul de muncă într-o aplicație din mediul industrial. Mai exact, să implementeze un sistem care să poată detecta, în anumite scenarii, persoane aflate într-o zonă de manevră a autovehiculelor de marfă cu scopul de a informa conducătorii auto de prezența persoanelor în zone fără vizibilitate pentru aceștia. Verificarea unităților de transport la ieșirea din fabrică este o practică curentă în procesul de securitate. De cele mai multe ori, verificarea este efectuată de către un agent de pază în baza unei proceduri specifice care vizează integritatea mijlocului de transport, a mărfii și conformitatea documentelor. Prezența agentului de pază în jurul unui autovehicul de marfă nu poate fi observată de către conducătorul auto în toate situațiile.
Detecția și clasificarea obiectelor cu acuratețe, prezența lor în anumite zone, aplicarea unor scenarii de lucru, asigurarea unei rate de alarme false scăzute precum și simplificarea operațiunilor ne-au condus către decizia de a testa și implementa o soluție tehnică care să implice un număr cât mai mic de elemente de detecție și identificare precum și o metodă eficientă de a transpune informația într-o interfață ușor de gestionat de către personalul vizat (pază, șoferi).

Tehnologie?
În ultimii ani s-a înregistrat o creștere semnificativă a cercetării și dezvoltării de analiză video iar capacitățile de analiză video pentru sistemele de supraveghere video de securitate au avansat semnificativ. Ca în cazul oricărei tehnologii care avansează rapid, trebuie să se ia în considerare nu numai locul în care tehnologia se află în momentul actual, ci și către ce îndreaptă în viitorul apropiat.
Timp de decenii, analiza video de securitate a fost un domeniu promițător al tehnologiei emergente. Accelerarea progreselor în domeniul computer vision (domeniul-mamă de analiză video) au contribuit substanțial la evoluție. Produsele de analiză video devin cu adevărat utile în domeniile lor țintă, mașinile care se parchează singure și jocurile de realitate virtuală fiind doar două dintre multele exemple de comercializare a aplicațiilor de analiză video. Servind drept un “set special de ochi” asupra facilităților și evenimentelor unei organizații, tehnologia de supraveghere video de securitate este acum capabilă să ofere informații de securitate și informații de afaceri semnificative, datorită unei noi generații de capacități de analiză video lansate de producători.
Analiza video este un domeniu al tehnologiei care se concentrează pe automatizarea sarcinilor de securitate dificile, cum ar fi: monitorizarea unui număr mare de fluxuri video live, furnizarea de alerte în timp util și acționabile pentru o mare varietate de acțiuni, activități și condiții; verificarea alarmelor în locații îndepărtate; căutarea rapidă în baze de date mari de videoclipuri înregistrate pentru conținut de natură specifică; identificarea indivizilor, de exemplu, prin recunoaștere facială; identificarea comportamentului sau activității anormale.
Progresele în tehnologia de analiză video sunt posibile prin progresele înregistrate în tehnologiile informaționale adiacente, ar fi puterea de procesare a computerului, viteza memoriei, procesarea paralelă, stocarea datelor în SSD și pe hard disk, bazele de date de mare viteză, rețelele de mare capacitate și inteligența artificială (AI). Analiza video este de fapt un subdomeniu al AI. Capabilitățile procesului de analiză video se potrivesc definiției AI de mai jos:
• Capacitatea unui computer de a efectua operațiuni similare învățării și procesului decizional la om, ca prin … un program pentru percepția și recunoașterea formelor în computer vision systems. (“artificial intelligence.” Dictionary.com Unabridged. Random House, Inc. 17 Jul. 2016.)
Ultravision Consult în calitate de membru în programul AXIS Communications Application Development Partner (ADP), a avut oportunitatea de a testa cea mai recentă tehnologie disponibilă a companiei AXIS în domeniul analizei video avansate pe imagini, Axis Object Analytics (AoA), produs bazat pe inteligența artificială lansat la finalul anului trecut. Aplicația AoA este oferita preinstalată în firmware versiunea 10.2 sau ulterioară, fără costuri suplimentare.
În contextul provocării noastre, AoA reprezenta o opțiune de tehnologie potrivită scopului proiectului.

Ce presupune aplicația „AXIS Object Analytics”?
Algoritmii implementați în AoA pot detecta și clasifica persoane și vehicule. În cazul vehiculelor, aplicația poate face o clasificare în cinci categorii distincte: autobuz, autoturism, vehicul cu două roți, camion și necunoscut. Se pot configura scenarii distincte, fiecare scenariu putând detecta pătrunderea într-o zonă de detecție sau trecerea peste o linie, într-o anumită direcție.
Zona de detecție poate fi definită printr-un poligon cu maxim 10 colturi iar forma liniei de trecere poate fi definită prin 10 puncte distincte și o singură direcție (limitările au fost constatate în momentul scrierii articolului).
AXIS Object Analytics poate fi folosită în locații precum parcări, depozite sau clădiri publice. Aplicația este utilă în numeroase scenarii. Cu ajutorul acesteia se poate realiza detecția persoanelor într-o zonă destinată strict autovehiculelor. Aplicația mai poate semnala și dacă un autoturism se află pe o pistă de biciclete sau într-o zonă pietonală și poate detecta dacă un autovehicul circulă pe contrasens sau pe o bandă destinată strict autobuzelor.
Datorită algoritmilor inteligenți nu vor mai exista alarme false, cum ar fi cele generate de umbrele și obiectele mici care se mișcă pe sol sau de vegetația care se leagănă în bătaia vântului.
AXIS Object Analytics este un sistem de analiză video edge. Ceea ce înseamnă că aplicația analizează fluxul video și realizează detecția direct în camera. Astfel, nu mai este nevoie de folosirea unor echipamente de procesare suplimentare, timpul de procesare a datelor se îmbunătățește, iar lățimea de bandă și spațiul de stocare necesare sunt reduse la minimum.
Aplicația se integrează cu sistemul de gestionare a evenimentelor al camerei și cu alte soluții de rețea. Alarmele generate de fiecare scenariu configurat în AXIS Object Analytics pot fi transmise către AppVision PSIM folosind unul din protocoalele http, https, tcp, mqtt.

Contribuția AXIS Object Analytics și AppVisionPSIM
AppVisionPSIM poate procesa nativ evenimentele generate de AXIS Object Analytics alături de fluxurile video furnizate de aceleași camere video. Prin intermediul mecanismelor sale și a procedurilor operaționale implementate, AppVisionPSIM permite activarea sau dezactivarea scenariilor de alarmare în funcție de orare sau alte condiții, poate stoca evenimente și le poate corela cu fluxuri video sau poate prelua alarmele pentru fiecare scenariu definit în camera video. Datorită facilităților sale grafice, afișarea evenimentelor procesate cu ajutorul AoA în interfețe grafice intuitive contribuie la livrarea conținutului util de informație în formatul dorit de beneficiar sau adaptat scopului său. În cazul proiectului nostru de îmbunătățire a măsurilor preventive de siguranță la locul de muncă, evenimentele și alarmele dedicate operatorilor de securitate sunt livrate în grade de pre-alertă și alertă, iar pentru șoferii de autovehicule, vizual și acustic prin intermediul unui semafor și a unui difuzor IP de exterior. Difuzorul IP este gestionat prin mecanisme definite in AppVisionPSIM, iar conținutul audio prin protocol SIP.
Întreg procesul este completat de generarea automată a registrului de intrări și ieșiri auto cu ajutorul tehnologiei de recunoaștere a numerelor de înmatriculare, de asemenea o tehnologie edge, cu procesare direct in camerele video de la Axis.
În concluzie, soluția tehnică propusă formată din echipamente IP, conforme standardelor actuale de securitate cibernetică, cu putere de procesare edge pentru minimizarea elementelor hardware utilizate, precum și capabilitățile excelente ale AppVisionPSIM de prelucrare a datelor și adaptare la scenarii operaționale specifice au adresat complet și eficient provocarea de a îmbunătăți masurile de siguranță la locul de muncă.

By |2021-04-19T16:50:43+00:00aprilie 19th, 2021|Noutăți|0 Comments

Leave A Comment