PSIM sau Physical Security Information Management

Ce este PSIM?
Tipurile de sisteme PSIM, sau Physical Security Information Management, au pornit de la nevoia de a integra multitudinea de echipamente diverse din domeniul securității (fabricate de un număr mare de producători, cu aplicații de gestionare individualizate), cu scopul de a le gestiona într-un singur loc si într-un mod cat mai uniform, pentru a ușura configurarea, operarea si controlul instalațiilor de echipamente de securitate. Pentru a atinge acest scop, sistemele PSIM au evoluat către arhitecturi deschise si scalabile, devenind capabile să realizeze multe tipuri de funcții, pe lângă cele dedicate securității.

În acest moment, bazat pe deschiderea furnizorilor de echipamente, care au înțeles avantajele integrării, oferind posibilități de comunicare cu echipamentele lor prin intermediul SDK sau API, platformele PSIM pot să aducă în același loc: sisteme de securitate, sisteme BMS (Building Management Systems – aer condiționat, încălzire, ventilație, iluminat, lifturi), orice tip de sistem cu scop de control, precum si monitorizarea funcționarii sistemelor si a resurselor consumate (spre exemplu prin intermediul protocolului SNMP: consum de energie, temperatură, spațiu de disc, nivel de utilizare procesor, etc.).

Această introducere ne oferă o imagine despre complexitatea la care pot ajunge proiectele de implementare a platformelor PSIM, de la simplele proiecte de detecție la efracție, control acces și incendiu, pană la mai marile proiecte de asigurarea a frontierei de stat prin monitorizare radar (cu localizare GPS și observare video), de gestionare a sistemelor orășenești (supraveghere video, control semaforizare, control iluminat – smart city), sau de implementare a structurii de securitate și control al unei întregi companii multinaționale, care poate să acopere o arie geografică pe mai multe continente și care să aibă un singur centru de control.

În termeni foarte condensați, platformele PSIM implementează următoarele obiective:

  •  Simt orice
  •  Controlează totul
  •  Sunt flexibile.

Simt orice
Platformele PSIM pot să colecteze orice tip de informație pentru care există un senzor și o metodă de conectare la un sistem informatic. De la simplele contacte electrice, pană la radare; de la simple detectoare de prezentă, pană la camere video sofisticate, care pot furniza meta date de temperatură, număr de persoane, sens și viteza deplasare, urmărire, detecție obiecte lăsate în anumite locuri, detecție fum, etc; de la poziții GPS în plan și spațiu, pană la monitorizarea unei echipe de intervenție echipată cu camere video și dispozitive de comunicație radio. În acest fel, prin intermediul acelorași platforme PSIM, se pot coordona operațiuni tactice cu risc avansat, fiind disponibilă poziționarea reală a echipei și având acces la imagini direct de la locul intervenției.

Controlează totul
Având la bază totalul informațiilor colectate, platformele PSIM pot aplica controale automate inteligente asupra echipamentelor, în cazul detectării unor condiții, și oferă operatorilor mecanisme grafice simple de observare și comandă a instalațiilor supervizate. De asemenea, se pot integra fluxuri de operare și proceduri standard de tratare a evenimentelor înregistrate, cu asistare umană, oferind posibilitatea de lansare de alarme în cazuri care necesita atenție specială și de documentare a masurilor aplicate. În acest scop, pot fi atașate documente, se pot prelua fotografii și video direct de la locul acțiunii, pot fi trimise emailuri și mesaje text.

Pe lângă funcția standard de raportare pe baza tuturor datelor colectate, platformele PSIM pot fi integrate cu sisteme avansate de analiză de date, Machine Learning și Artificial Intelligence, care pot determina modele de manifestare ale echipamentelor supervizate, alarmând operatorii în cazul abaterilor, eliminând erorile sau putând prezice anumite evenimente.

Sunt flexibile
Având posibilitatea de a monitoriza și controla sistemele supervizate, fie că sunt sisteme de securitate sau instalații de udat iarba, un sistem PSIM oferă posibilitatea gestionarii complete a unui scop funcțional și geografic, cu un design adecvat.

Să luam ca studiu de caz un sistem pentru gestionarea unui oraș. În acest scop pot să intre foarte multe tipuri de echipamente: controlul efracției în zone delimitate și clădiri municipale, controlul accesului în clădirile de sub autoritatea municipala, controlul accesului în zone delimitate, precum centrul orașului, alimentarea cu apă sau gropile de gunoi, controlul parcărilor, supravegherea video a străzilor, parcurilor și intersecțiilor, controlul semaforizării, controlul iluminatului public, starea calității aerului, starea calității apei, nivelurile de apa din zone cu risc de inundații, consumurile orășenești de energie si, de ce nu, controlul udatului spațiilor verzi pe baza umidității din sol.

Pentru gestionarea tuturor acestor resurse este nevoie de implementarea unui punct central de control, numit dispecerat. Dispecerii au la dispoziție monitoare, în care urmăresc echipamentele instalate, și chiar zone largi de afișare, numite video wall. Aceste video wall-uri le dau posibilitatea dispecerilor să aibă acces la informații de ansamblu asupra întregului oraș sau a mai multor zone din oraș, să poată urmări persoane sau vehicule în timp real în oraș, să detecteze accidente sau adunări de persoane. Dispecerii au la dispoziție și mecanisme de comunicare audio, folosind sisteme de adresare publica audio sau telefonice, utilizabile direct din aplicația PSIM, cu care să anunțe publicul sau prin care să comunice cu agenții din teren.

În plus, tot acest sistem și alte sisteme critice orășenești pot fi gestionate la nivel de resurse, considerând funcționarea și mentenanța subansamblelor în același loc.

În concluzie, Physical Security Information Management (PSIM) este o platformă deschisă care unifică diferite tehnologii furnizând operatorului informare, comanda și controlul proceselor. Deși este o tehnologie relativ nouă, PSIM permite companiilor să crească eficiența operațională, implicit contribuind la reducerea semnificativă de costuri.

By |2021-04-07T15:21:35+00:00aprilie 7th, 2021|Noutăți|0 Comments

Leave A Comment